Archive for July, 2014

FotoTHEKA

Friday, July 18th, 2014

cu Mihnea Dumitru printre cămile:

http://vimeo.com/95750254

Avem şi vindem

Marţienii din Zărneşti nu vând

La Costineşti, ce a mai rămas din hotelul Forum - nişte relee de radiotelefonie. Dacă stai lângă ele, îţi prăjesc creierii. Noroc că hotelul e gol, după cât se pare. (1)

La Costineşti, ce a mai rămas din hotelul Forum - nişte relee de radiotelefonie. Dacă stai lângă ele, îţi prăjesc creierii. Noroc că hotelul e gol, după cât se pare. (2)

www.easy-hit-counter.com
www.easy-hit-counter.com

Dan Predescu. O MIE ŞI UNA DE MORŢI (33)

Wednesday, July 9th, 2014

Acum câteva zile, am descoperit cu stupoare că scriitorul Tudor Vasiliu, vechiul meu prieten, e mort de aproape un an. Cu stupoare, pentru că de mult nu mai ştiam nimic despre el, iar ştirea n-a apărut, într-un târziu, decât în Luceafărul de la Botoşani şi în Tricolorul. Adică în nişte publicaţii dintre cele cu care el a avut cel mai puţin de-a face.

Ce pot spune despre el? Că a fost altfel. În oborul ăsta literar de coprofagi, de turnători talentaţi, de gălăgioase nulităţi Copy-Paste pline de tupeu, ba chiar şi de securişti propriu-zişi, el a fost el - şi nimeni altcineva. După ce, la douăzeci de ani, adică pe la începutul anilor 70, avea rubrică în România literară, în compania unora ca Şerban Cioculescu, Geo Bogza, Geo Dumitrescu, Ivasiuc, Doinaş, Simion, Manolescu (şi era secretarul UTC al Uniunii Scriitorilor – funcţie în care i-a urmat Mircea Dinescu) – în deceniul următor, s-a retras, abandonând net viaţa publică.

El nu era „acomodant”, cum numeşte domnul Pleşu categoria în chestie. Era dintre acei dezintegraţi social care se clătesc cu spirt după ce dau mâna cu alde oamenii aceştia de succes, acomodanţi. Şi aşa a rămas chiar şi după 1989, un simplu particular care-şi ducea zilele departe de o viaţă literară plină de „rezistenţi prin cultură”, care mai de care. Cine să ştie că în intervalul ăsta el a publicat vreo câteva cărţi ?

N-aveau poftă „rezistenţii” de ciudaţi din aceştia. (Există, într-o piesă de Vaclav Havel, un pasaj care ne lămureşte perfect de ce anume se întâmplă aşa. În textul foarte autobiografic al lui Havel, e vorba de un dizident dintr-o ţară comunistă. Cei din jur, prieteni, colegi etc., sunt departe de a-l simpatiza, deşi omul nu i-a supărat, aparent, cu nimic. De fapt, însă, îi supără însăşi atitudinea lui, care le arată că se poate, că te poţi opune sistemului dacă ai un pic de coloană vertebrală, totul e să nu fii laş. Cu alte cuvinte, el e factorul de contrast, oglinda care le arată propria lor nimicnicie.)

Dumnezeu să-l odihnească pe scriitorul acesta incomod.

PS. A existat şi un ferpar al Uniunii Scriitorilor. În care se spune că Tudor Vasiliu a publicat în Urzica. Nimic despre faptul că a avut, ani de zile, un colţ de pagină săptămânal în principala revistă a Uniunii Scriitorilor. Pentru cine nu ştie: imensa majoritate a membrilor Uniunii Scriitorilor au tânjit degeaba, timp de vieţi întregi, să le publice România literară ceva.

http://www.tudorvasiliu.ro

http://www.crispedia.ro/Tudor_Vasiliu

[ "Nu se poate. Nu se poate.

Dumneata eşti apt

Pentru iubire !"

"Eh, trebuie să ţineţi seama

De faptul că sînt mort."

"Nu se poate. Nu se poate.

Dumneata eşti apt

Pentru iubire."

(Lumină la ciorap sau altundeva, în vol. ÎN GENERAL, TRIUMFUL PĂDURILOR, Editura Pentru Literatură, Bucureşti, 1969, pag.30)

Voilà pourquoi ils l'ont aimé. Vorba românului.  ]

www.easy-hit-counter.com

www.easy-hit-counter.com

ÎNTOARCEREA POHETULUI LA CASTRAVETELE SALE

Friday, July 4th, 2014

rondele de rondel

et d’hirondelle

de D. P.

în timpul său liber

.

motto: ORIENTALIA NON SUNT TURPIA

.

obuz

obtuz

1 găgăuz

ieşit din uz

complet farfuz

uşchit auz

cu mătăuz

arap mofluz

Auzi? N-auz!

ce grav abuz

oo Tamuz

ce timp ursuz

satrap difuz

harbuz confuz

nepot defect

al lui Urmuz

Nagib Mahfouz !

Nagib Mahfouz !

.

(fier vechi din UZINA VIE de Alexandru Sahie)

Counter instalat la 01.06.2023



free hit counter

Spania: masivă prezenţă românească

Thursday, July 3rd, 2014

la FESTIVALUL DE SCURT METRAJE

CURTAS DO VILA DO CONDE.

După succesul pe care scurt-metrajul Colivia, în regia lui Adrian Sitaru, l-a repurtat la Festivalul Internațional de Scurt Metraje Curtas Vila do Conde 2010, când a fost distins cu Marele Premiu City of Vila do Conde şi după ce Apele tac al Ancăi-Miruna Lăzărescu a obţinut în 2011 premiile RTP2 Onda Curta şi Premiul Publicului, cinematografia românească va fi reprezentată în acest an de nu mai puţin de 11 producţii, repartizate pe 3 secţiuni diferite: Competiție Internațională, Off side și Panorama Europeană. Masiva prezenţă românească, chiar dacă nu este prezentată ca o secţiune aparte, se constituie într-o frumoasă recunoaştere a valorii artei cinematografice de la noi.

A 22-a ediţie a festivalului Curtas do Vila do Conde se va desfășura între 5 și 13 iulie 2014, la invitația organizatorilor și cu sprijinul ICR Lisabona, urmând a fi prezent la Curtas Vila do Conde 2014 regizorul Paul Negoescu, care va face parte din juriul festivalului.
Paul Negoescu
este regizor şi scenarist, cadru didactic la catedra de Regie Film a UNATC (Bucureşti), director artistic al Festivalului Timishort de la Timişoara, membru al Academiei Europene de Teatru şi Film şi a fost membru în mai multe festivaluri internaţionale de film (Roma, Cluj, Brest). Filmografie: Alina (2004), Examen (2006), Radu+Ana (2007), Derby(2010), O lună în Thailanda (2012).

http://festival.curtas.pt/home-en/

www.easy-hit-counter.com
www.easy-hit-counter.com

NOPŢILE DE POEZIE DE LA CURTEA DE ARGEŞ - 18

Thursday, July 3rd, 2014
.
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL

NOPŢILE DE POEZIE DE LA CURTEA DE ARGEŞ

ediţia a 18-a, 9-15 iulie 2014
.
.
COMUNICAT

Fundaţia Academia Internaţională Orient-Occident (Curtea de Argeş, România), organizatoarea Festivalului Internaţional Nopţile de Poezie de la Curtea de Argeş, anunţă că, în perioada 9-15 iulie a.c., va avea loc cea de a 18-a ediţie a acestei manifestări culturale internaţionale.

Cu ocazia Festivalului, Academia Internaţională Orient-Occident va acorda următoarele premii:
1. Premiul Valahia (pentru traduceri din limba română);
2. Premiul Balcanic (pentru Poezie);
3. Premiul European (pentru Poezie);
4. Marele Premiu Orient-Occident (pentru Arte);
5. Marele Premiu Naţional (pentru Literatură);
6. Marele Premiu Internaţional pentru Poezie;
7. Titlul de Membru al Academiei Internaţionale Orient-Occident.
.
Ediţia a 18-a a Festivalului se va desfăşura sub deviza ELOGIU FRUMUSEȚII şi va avea ca invitaţi academicieni, poeţi, editori şi oameni de artă din cca. 35 de ţări.
.
Parteneri principali: Institutul Cultural Roman si Consiliul Judetean Arges.
.
Cu stimă,
acad. Dumitru M. Ion - preşedinte
Carolina Ilicadirector artistic
.
www.easy-hit-counter.com
www.easy-hit-counter.com