Archive for May, 2014

CAPCANA IUBIRII de Puşi Dinulescu

Saturday, May 31st, 2014

Motto-ul acestei piese autorul l-a luat din Denis Diderot: Unde se află şcoala în care se-nvaţă să simţi?

Tot  un  D.D. era şi Dumitru Dinulescu atunci când era mai tânăr, dar maturizându-se şi ajungând un autor mai complex, şi-a schimbat numele în Puşi Dinulescu.

Plictisit probabil de atâtea premiere pe scenele naţionale, internaţionale şi chiar particulare, a hotărât să se-apropie mai mult de spectatori şi să le ofere o simplă lectură, dar tête-a-tête aproape.

Dar iată despre ce-i vorba în piesă.

Într-o seară de vară, la mare, poate la Mangalia, un bărbat (Milu), inginer, în jur de 40 de ani, o reîntâlneşte pe Doina, doctoriţă, fosta lui iubită din prima tinereţe, care e venită şi ea pe litoral, împreună cu două prietene, tot doctoriţe, Anda şi Marieta.

Dar Doina nu e liberă, trăieşte de 8 ani cu un profesor universitar doctor, cu 20 de ani maI în vârstă. În faţa mărturisirii situaţiei ei, Milu nu se lasă totuşi convins şi insistă, propunându-i să-şi refacă viaţa împreună. Ba mai mult, pentru a o stârni mai tare, începe să-i facă o curte îndrăcită Andei, una din prietenele ei, care e singură şi chiar se şi simte foarte singură. Profitând de confuziile care se nasc în sufletul Doinei, pe de o parte datorită şi atitudinii prea orgolioase şi prea tranşante a profesorului, Milu o recucereşte pe Doina, dar numai pentru scurt timp, ea revenind în cele din urmă la bărbatul, pe care chiar dacă nu-l iubeşte chiar cu un efluviu tineresc, îl respectă. El îi oferă totodată echilibru şi siguranţă. Dar ce se va-ntâmpla cu Milu şi Anda,  prietena Doinei, cu idila lor începută ca un simplu truc sentimental al lui Milu, dar percepută de Anda ca o reală posibilitate de salvare din ghearele singurătăţii?

În ziua de 27 mai 2014, ora 17.30, la Clubul Calderon, din str. Jean-Louis Calderon nr. 39, actorii Erika Băieşu, Avram Birău, Ioana Calotă, Silvia Codreanu, Gabriela Hamzescu, Viorel Păunescu şi Radu Zetu au jucat această comedie amară, la graniţa dintre râs şi plâns. Printre spectatori s-au aflat politicieni (Gelu Voican Voiculescu), regizori (Petru Ionescu, Mircea Marin, Florin Mihăilă, Cristina Nichituş, Dan Victor), scriitori (George Anca, Ion Andreiţă, Florin Costinescu, Aureliu Goci, Dinu Grigorescu, Mariana Petrescu, Dan Predescu, Titus Vâjeu), actori (Cici Dumitrache-Caraman, Cristian Moţiu, Candid Stoica, Romeo Tudor), teleaşti (Mihaela Macovei, Noni Cristea), teatrologi (Ioana Cristea Micescu).

Iar pozele de aici sunt făcute de acelaşi Dan Predescu.

Încălziţi de soare, dar şi de atâta cultură, o parte din cei prezenţi s-au retras în tihna restaurantului Nicoreşti, de la confluenţa străzilor Maria Rosetti cu Toamnei.

AUTORUL

Counter instalat la 2 august 2022


Fluturi, copii şi aparate foto

Saturday, May 24th, 2014

Expoziţia PARADISUL FLUTURILOR, prezentată de BUTTERFLY TRADING SRL în sera tropicală de la Grădina Botanică din Bucureşti rămâne deschisă până la 1 iunie a.c.

În ziua de 24 mai a.c., lucrurile se prezentau, acolo, cam cum se poate vedea mai jos :

Iar preţul biletelor este tot de 5 lei pentru adulţi şi de 3 lei pentru copii.

www.easy-hit-counter.com
www.easy-hit-counter.com

La Cinematecă: ISIDORE ISOU, Cannes, 1951

Sunday, May 18th, 2014

Buna ziua!

Vă invit Joi 22 mai, de la orele 19.00, la Cinemateca Eforie, sala Jean Georgescu, la proiecţia celei de a 6-a sesiuni din cadrul ediţiei dedicate avangardei cinematografice româneşti, unde vom difuza versiunea remasterizată şi autorizată a filmului lettrist creat de Isidore Isou în 1951 pentru Festivalul de la Cannes, Traité de bave et d’éternité.
Proiecţia acestui film este posibilă datorita generozităţii Dnei Catherine Goldstein, fiica autorului, şi Dnului Pip Chodorov, directorul Re:Voir, care a produs versiunea pe DVD.
Detalii, pe http://igormocanu.wordpress.com/2014/05/08/isidore-isou-la-avangarda-revizitata-iv-6/
Pentru parcursul întregului demers, vizitaţi http://igormocanu. wordpress.com/tag/avangarda-revizitata/

Gânduri bune şi mulţumiri,

Igor Mocanu
art critic, curator for Allegra Nomad Gallery

Afinităţi oarecum elective

Saturday, May 17th, 2014

/

/

/

Counter instalat la 04.06.2023


Lucian Blaga la Lisabona

Tuesday, May 6th, 2014

Arrábida

locul unde se sfârşeşte pământul şi începe marea

Sub semnul Zilei Europei şi în preziua aniversării datei de naştere a poetului care a fixat Arrábida (şi Portugalia însăşi) în imaginarul românesc, pe 8 mai 2014, ICR Lisabona organizează colocviul „Lucian Blaga, poet şi diplomat în Portugalia” la sediul din Piaţa Marques de Pombal al Institutului Camoes din capitala lusitană.
Colocviul va debuta la ora 18.30 cu conferinţa „Un poet român veghind pe o coastă a Portugaliei” susţinută de lusitanistul şi traducătorul Micaela Ghiţescu; în continuare, scriitorul, traducătorul, istoricul şi criticul literar Mihai Zamfir, fost ambasador al României în Portugalia şi Brazilia va susţine comunicarea „Locul volumului La curţile dorului în opera poetică a lui Lucian Blaga”. În încheierea manifestării, doamna Delia Voicu, cercetător la Institutul Diplomatic Român, va vorbi despre „Activitatea diplomatică a lui Lucian Blaga în Portugalia”, şi va prezenta documente revelatoare din arhiva Ministerului Român alAfacerilor Externe.
Observând cât de fertilă a fost perioada petrecută în Portugalia ca ambasador de personalitatea, poate, cea mai complexă a culturii române din secolul XX, participanţii la colocviu vor încerca să evoce înrâurirea pe care prezenţa lui Lucian Blaga în spaţiul lusitan a avut-o asupra operei sale.
Deşi nu este definitoriu – date fiind anvergura şi ramificaţiile operei lui Lucian Blaga – rămâne semnificativ faptul că volumele La curţile dorului (1938), Nebănuitele trepte (1943), Vârsta de fier (1940-1944), Arca lui Noe (1944), dar şi majorele trilogii filosofice şi o ediţie (1942) „definitivă” a Poeziilor sale (pentru a menţiona doar opere antume), au fost dăruite spaţiului românesc în anii imediat următori şederii poetului şi gânditorului la fruntariile atlantice ale Europei.

www.easy-hit-counter.com

www.easy-hit-counter.com