LES FILMS DE CANNES À BUCAREST 2018
Între 19 și 28 octombrie 2018, cea de-a 9-a ediție a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest prezintă cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de Film de la Cannes, cu proiecții și invitați speciali la Cinema PRO, Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și alte săli din București.
Festivalul propune și anul acesta premiere, filme premiate, avanpremiere românești, proiecții unice, întâlniri cu realizatorii filmelor, masterclass-uri, retrospective, evenimente profesionale, alături de petrecerii și evenimente speciale, în toamnă, în capitală și în alte orașe din țară ca Iași, Cluj, Brașov, Arad, Suceava, printre altele.
Les Films de Cannes à Bucarest a fost inițiat în 2010 de realizatorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, domnul Thierry Frémaux.
Cele mai noi știri despre ediția 2018 sunt postate pe site-ul festivalului şi pe pagina oficială de Facebook.
Evenimentul este organizat de Asociația Cinemascop și Voodoo Films.
+ câte ceva despre ediţiile precedente:
- http://ciocu-mic.ro/wordpress/?p=4571 - http://ciocu-mic.ro/wordpress/?p=4608 - http://ciocu-mic.ro/wordpress/?p=4623 - http://ciocu-mic.ro/wordpress/?p=7372 - http://ciocu-mic.ro/wordpress/?p=10040 - http://ciocu-mic.ro/wordpress/?p=10179 - http://ciocu-mic.ro/wordpress/?p=12040 - http://ciocu-mic.ro/wordpress/?p=16386 - http://ciocu-mic.ro/wordpress/?p=17201 - http://ciocu-mic.ro/wordpress/?p=19379
THE LOAD
Acest prim film de ficţiune al tânărului regizor sârb Ognjen Glavonic este o co-producţie Serbia-Franța-Croația-Iran-Qatar având ca temă masacrele din Kosovo şi bombardamentele NATO din Serbia anului 1999.
Este un road-movie minimalist, adică bazat pe un scenariu quasi-documentar, care spune fără multe comentarii următoarele:
- în Kosovo s-au întâmplat unele masacre după destrămarea Iugoslaviei;
- unele cadavre provenind de acolo au fost îngropate, în cel mai mare secret, în nişte gropi comune din Serbia;
- Serbia a fost bombardată, în 1999, de aviaţia NATO.
Toate acestea, cu ajutorul story-ului despre un şofer care, în 1999, la ordinul unor militari sârbi, trebuie să transporte o încărcătură secretă din Kosovo la Belgrad. El n-are voie să afle ce conţine duba sigilată pe care o conduce, să se oprească şi nici să stea de vorbă cu cineva pe parcurs.
Pe drum, însă, din cauza distrugerilor provocate de război, un pod demolat, de pildă, trebuie să-şi schimbe traseul şi în plus, se alege cu un tovarăş de drum, un adolescent care face parte dintr-o formaţie rock şi care vrea să plece din Serbia undeva, în altă parte, unde e pace.
Abia ajuns la destinaţie, şoferul află care-i fusese încărcătura: cadavre. Care vor fi îngropate, noaptea, în cel mai deplin secret, lângă o cazarmă din Belgrad, pe fundalul exploziilor şi trasoarelor artileriei antiaeriene.
Spectatorului român cât de cât informat unele din aceste lucruri îi vor părea familiare, de exemplu, transportul secret al unor cadavre care vor fi făcute să dispară fără urme, precum cele de la Timişoara, din decembrie 1989.
Câte unui cronicar occidental, însă, filmul lui Glavonic îi aduce aminte de celebrul Salariu al groazei, de Clouzot.
Povestea simplă, ba chiar destul de simplistă, sobru interpretată de Leon Lucev şi Pavle Cemerikic, are, însă, nenorocul de a fi contemporană cu Youtube, care-i face o concurenţă irezistibilă.
Filmografie suplimentară:
https://www.youtube.com/watch?v=fqso_4OCcMk
https://youtu.be/gelCe981y0I
FUGUE
Fuga tinerei regizoare poloneze Agnieszka Smoczynska este o dramă axată pe un caz psihiatric manifest: o tânără, cum se spunea altădată, “de bună condiţie”, cu o viaţă familială şi socială aşezată, o ia, efectiv, razna. Dispare de acasă, rătăceşte fără ţintă şi timp de doi ani, nimeni, cu excepţia doctorilor din spitalul unde e internată, într-un târziu, fără a i se cunoaşte identitatea, nu mai ştie de ea. Nici ea însăşi, căci şi-a pierdut memoria.
Amnezia e un pretext dramatic care i-a tentat şi pe alţii (pe Alfred Hitchcock, de exemplu). Ce e original în filmul de faţă e că amnezica de aici nu numai că-şi recapătă, în cele din urmă, memoria, întorcându-se acasă, ci şi o nouă atitudine, un nou plan de viaţă, care respinge cu dezgust existenţa sa burgheză de dinainte. În afară de asta, femeia “recuperată” nu mai simte ceva anume nici faţă de soţul, nici faţă de copilul ei.
Nu ştiu dacă tocmai aceasta era intenţia expresivă a autoarei filmului, dar, în treacăt fie spus, o asemenea “pustiire afectivă”, cum o numesc oamenii de meserie, este un indiciu clar al psihopatiei.
Acesta e picul, stropul de inedit al scenariului, care, în rest, pare destul de anemic.
Şi nu numai el: interpretarea celor două roluri principale – Gabriela Muskała şi Łukasz Simlat – e de o discreţie pe care aş numi-o mai degrabă lipsă de vlagă. În viaţa mea n-am văzut vreo scenă de sex atât de anostă şi de insipidă ca în acest film. Asta, deşi se presupunea a fi fost una sălbatică.
DONBASS
oproducţie minoritar românească
Norocul lumii, al restului lumii, că Ukraina nu mai posedă arma nucleară, iar Cernobâlul a sărit deja în aer.
Donbass a obţinut, anul acesta, Premiul pentru regie al secţiunii Un Certain Regard.
Filmografie suplimentară:
https://www.youtube.com/watch?v=6l118fdnkS0
https://www.cinemagia.ro/stiri/coproductie-minoritar-romaneasca-donbass-de-serghei-loznitsa-premiata-la-40177/
BURNING
Premiat cu unanimitate de voturi de către juriul FIPRESCI, al criticii internaţionale, sud coreanul Burning merită din plin, cu asupra de măsură, ca să folosesc şi eu un clişeu tot mai (ab)uzat, tocmai acest premiu cannez. Asta, pentru că, fiind extras dintr-un roman al unui japonez aflat „pe val”, Haruki Murakami, care la rândul său poartă un respect adesea mărturisit lui William Faulkner, o proză a acestuia fiindu-i chiar sursă de inspiraţie – are un aer totodată extrem-oriental şi în aceeaşi măsură, occidental. Este, cu alte cuvinte, un film cât se poate de contemporan, din epoca internetului şi a CNN-ului, cu bolizi Porsche Carrera şi cu Donald Trump pe un ecran de televizor, timp de o secundă, într-un colţ de cadru din film.
Twin Peaks, în care tot ce nu ni se spune e misterios. Şi thriller.
Tags: Adina Pintilie, Agnieszka Smoczynska, Ah In Yoo, BURNING, Cristian Mungiu, DONBASS, FUGUE, Gabriela Muskała, Jeon Jong-seo, Lee Chang-Dong, Leon Lucev, Ognjen Glavonic, Pavle Cemerikic, Serghei Loznitsa, Steven Yeun, THE LOAD, Thiery Fremaux, TOUCH ME NOT, Łukasz Simlat