Julia Henriette Kakucs

Anul meu 2015

Așteaptă … Îți voi face din portocală o floare … Mireasma ei ne va învălui și  închizând ochii vom vedea iernile albe ale copilăriei. Mâinile moi ale mamei mele îmi  desfăceau fructul zemos, în timp ce petalele alcătuite din coajă reînchideau ocrotitor în palmele mele feliile îmbietoare. Până astăzi mi-a rămas acest obicei de a sculpta primăvara în iarnă … de a vedea căldura acolo unde gheața a acoperit deja totul …

Acum însă, în anul 2015, iarna seamănă cu o primăvară adevărată. Pretutindeni înfloresc încă trandafiri și minuscule flori de o fermecătoare gingășie. Ce le va aștepta în zilele următoare? Ce ne va dărui nouă tuturor sfârșitul unui an neobișnuit? Fac retrospectiva cu speranța că în zilele ce ne despart de Revelion pot avea încă loc minuni ce-și vor arunca lumina în anul următor.

Anul 2015 a debutat în prima zi de ianuarie cu o contribuție la emisiunea Radio Timișoara „Piti-Show“ în care am citit poezii pentru copii, conversând cu Piticul cel urât. Tot în primele zile ale anului m-au ajuns știrile despre noua premieră a muzicalului pentru copii al carui libret l-am scris.

„Pip, copilul stelelor“ a readus pe scenă Visul, a lăsat iubirea și armonia sa învingă. Pe scena Teatrului Merlin, tot în aceeași perioadă, lupul își lingea buzele încântat de grișul de lapte, dovedind o sensibilitate care în lumea actuală îl face vulnerabil.

Într-adevar, în comparație cu el, lupul lui Charles Perrault este sângeros … Charles … sau Charlie? Charlie Hebdo?

Paris, 7 ianuarie 2015 … Creionul, cuvântul, libertatea lui sunt ucise. Parisul, Europa se trezesc dintr-o iluzie. Democrația este periclitată, atacată. Se discută aprins și în contradictoriu. Nu ar fi trebuit … nu ar fi fost voie … nu se cuvine … poate ar fi fost sau poate ar fi … Se caută răspunsuri, motive, explicații.

Paris 13 decembrie 2015 răspunde întrebărilor cu brutalitate. Ne aflăm din nou în imperiul crud al basmelor culese de Grimm, în pădurile înfricoșitoare în care se moare, în care teama –  dacă o lăsăm să ne determine – oprește desfășurarea vieții.

2015, un an în care urmărim la televizor migrația popoarelor încercând să o înțelegem, să fim umani, să oferim ajutor și să ne păzim valorile … un an în care pe vechiul continent partidele de dreapta câștigă adepți …

Mă întrebi ce am făcut în aceste luni cuprinse între ianuarie și decembrie 2015?

Am continuat să lucrez cu copii care-și caută cuvintele și drumul în lumea în care trăiesc. Valoarea supremă a vieții, frumusețea detaliilor descoperite zilnic, vraja muzicii și  a culorilor din jurul nostru au fost doar pași mărunți, dar importanți, pe drumul terapiei  desfășurate cu ei. Am câștigat cu copiii deficienți de vorbire premiul al doilea la concursul muzical al orașului Frankfurt am Main (la care au participat toate școlile din oraș) „Musik-Monat Mai 2015, Frankfurt klingt“ în care – pe baza poeziei mele „Vocea ta“ - am prezentat experimente muzicale. Poezii și eseuri am publicat în revistele „Observatorul“ Canada, „ASIL“ și „Secolul XXI“ (revistele Asociației Scriitorilor Israelieni de limbă romană) și în revista internațională a timișorenilor „BJT2006“.

„Noua poveste a Scufiței Roșii“ a fost prezentată de Teatrul Merlin de-a lungul întregului an. Teatrul „Gong“ pentru Tineret și Copii din Sibiu a prezentat muzicalul în cadrul unei acțiuni culturale.

http://www.cultura.sibiu.ro/cal_main/event/3266/

Ultima reprezentație anunțată de Televiziunea Timișoara a avut loc în ziua de 29 noiembrie la Teatrul Merlin.

http://www.kidspots.ro/eveniment/teatru-pentru-copii-timisoara-noua-poveste-a-scufitei-rosii-2/

Văd că ai savurat deja portocala ce ți-am pregătit-o. Mâinile îți emană o mireasmă  exotică, gândul mă duce spre insule pierdute în mare, spre țărmuri romantice.

Ce ar fi cotidianul fără vise, fără dragoste, fără prietenie? Anul 2015 mi-a dăruit sentimentele calde ale familiei si prietenilor, mi-a permis să mă bucur de prezența celor care-mi sunt deosebit de importanți.

Nimic, dar absolut nimic din lucrurile bune si frumoase nu este un lucru de sine înțeles. De aceea, tocmai în aceste vremuri tulburi – în care îți mărturisesc că sunt în  căutarea unei noi planete –  recunoștința mea se îndreaptă spre fiecare dintre voi, dorindu-vă din toată inima un AN NOU 2016 fericit!

www.easy-hit-counter.com
www.easy-hit-counter.com

Tags:

Comments are closed.