BIFF XI (1)

KEBAB ŞI HOROSCOP

Criticul este o persoană care vorbeşte mereu despre influenţa a ceva asupra cuiva, spunea odată un personaj al Virginiei Woolf.

Filmul polonezului Grzegorz Jaroszuk te obligă, de la primele cadre, să intri în pielea criticului pomenit de marea scriitoare. Cele două personaje care îi dau titlul parafrazează vizibil, dacă nu mărturisit, o povestire umoristică (şi autobiografică) de Jaroslav Hašek, cea despre redactorul de la revista Lumea Animalelor, care inventează fără jenă noi specii, care mai de care mai bizare.

Cu mica diferenţă că scribul inventiv de aici e cel care semnează cu numele Elena horoscopul într-o gazetuţă de doi bani numită Lumea secretă a animalelor. Iar individul cu care face cunoştinţă la o dugheană cu kebab e amploaiatul amărât al acesteia, care de ani de zile nu face altceva decât ce îl sfătuieşte zilnic Elena. Ultimul „ei” sfat, urmat fără ezitare de acesta, a fost să renunţe la slujba lui modestă, căci îl aşteaptă un viitor strălucit altundeva (neprecizându-se unde anume).

Scena e admirabil de absurdă şi toate peripeţiile ce mai urmează, la fel – cam până la jumătatea scenariului. Nu zic „a filmului”, pentru că cele ce se derulează pe ecran aduc mai degrabă a teatru filmat. A teatru de turneu occidental la Bucureşti, cu personaje puţine şi decor minimal.

În continuare, cei doi fluieră-vânt se recalifică, devenind „specialişti în marketing” şi băgându-se pe gâtul patronilor unui mic magazin de covoare. Nu prea duşi la biserică şi nici scoşi în lume, bieţi mahalagii intimidaţi de cuvintele-fetiş la modă, adică „trendy” (de fumisterii gen „cultură organizaţională” etc.), aceştia urmează cu sfinţenie indicaţiile preţioase ale celor doi impostori, cam la fel ca ilustrul lor înaintaş, Burghezul Gentilom al lui Molière.

Aşa cum spuneam, acest film are „benzină” cam pentru jumătate de drum: insolitarea iniţială îţi poate ţine atenţia trează cam jumătate din durata lui. După care, urmează pana binecunoscută şi singurul lucru la care mai merită să te uiţi e ceea ce se vede în poza de mai jos:

http://www.imdb.com/title/tt3826822/

Programul BIFF 2015 : http://b-iff.ro/en/program-2015/

www.easy-hit-counter.com
www.easy-hit-counter.com

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.