ICR: Sărbătoarea românilor, la Lisabona şi Porto
La finalul unui an in care ICR Lisabona a fost partenerul celor mai prestigioase aşezăminte culturale portugheze (Teatrul Naţional Dona Maria II, Museu Nacional do Azulejo, Museu das Artes Decorativas Portuguesas, Institutul Camões, Culturgest, Universitatea din Lisabona etc.), celebra Fundaţie Calouste Gulbenkian va găzdui, vineri 5 decembrie, concertul extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României, pe care îl va susţine ansamblul cameral Consonando Trio. Este pentru prima dată când ICR Lisabona, cu sprijinul consistent al Ambasadei României în Portugalia, reuşeşte să înscrie un eveniment românesc în stagiunea muzicală a celei mai selective instituţii culturale lusitane. Cu prilejul aceluiaşi micro turneu în onoarea Zilei Naţionale a României, Consonando Trio mai susţine un concert şi la Casa da Música din Porto, partener tradiţional al ICR Lisabona, în seara de 3 decembrie 2014.
Sub patronajul Fundaţiei Calouste Gulbenkian funcţionează cea mai prestigioasă sală de concerte şi cea mai valoroasă orchestră din Portugalia şi din lumea lusofonă. Fundaţia mai patronează un muzeu în care este expusă imensa şi extrem de valoroasa colecţie de artă a fondatorului, un Centru de Artă Modernă şi o Bibliotecă de artă. Organizează şi sponsorizează expoziţii, conferinţe, stagii, colocvii, cursuri şi alte programe educaţionale şi un număr important de publicaţii, precum şi manuale universitare şi toată gama de studii ştiinţifice. Orchestra Gulbenkian a fost creată în anul 1962 ca orchestră de cameră iar pe parcurs, graţie şi neobositului promotor al operei enesciene Laurence Foster, a devenit o orchestră simfonică de anvergură. Murray Perahia, Jordi Saval, Radu Lupu, sunt doar câteva dintre marile nume ale artei interpretative aşteptate să evolueze în această perioadă pe scena de la Gulbenkian.
În acest context stagional, vineri 5 decembrie 2014 la ora 21.30, pe scena Micului Auditoriu de la Gulbenkian va urca şi formaţia de cameră Consonando Trio, în alcătuirea căreia regăsim trei dintre vârfurile incontestabile ale actualei generaţii a şcolii muzicale româneşti: Răzvan Suma (violoncel), Stefan Horvath (vioară), şi Toma Popovici (pian).
Programul ales aduce în prim plan o adevărată bijuterie din creaţia lui George Enescu, Sérénade lointaine pentru vioară, violoncel şi pian (1903), o piesă în care reverberează o dulce nostalgie, ce respiră parfumul saloanelor aristocratice bucureştene şi pariziene ale începutului de secol XX.
Franz Schubert, îl va însoţi muzical pe George Enescu la Fundaţia Gulbenkian cu Trio Es-Dur D 897 Notturno pentru pian, vioară şi violoncel şi Trio no. 2 in E flat major pentru pian, vioară şi violoncel op. 100. Piesele alese pentru acest concert solicită instrumentiştilor orchestrarea unei fine tensiuni, etalate pe un discurs muzical consistent, pe care Răzvan Suma, Toma Popovici şi Stefan Horvath îl “rostesc” cu virtuozitate.
Consonando Trio ne promite aşadar un moment muzical de excepţie, ce se constituie în darul pe care România îl oferă cu ocazia Zilei Naţionale publicului portughez, chiar sub egida celei mai apreciate instituţii culturale lusitane.
*
“Violoncelistul Răzvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa” - astfel îl caracteriza renumita publicaţie germană Das Orchester.
Ştefan Horvath cântă pe un Stradivarius oferit de primăria din Basel, oraşul elveţian în a cărui orchestră simfonică ocupă onoranta poziţie de concertmaistru.
Toma Popovici a câştigat (între alte distincţii naţionale şi internaţionale) premiul întâi la concursul de la Waki - Osaka (Japonia, 1996), fiind un răsfăţat al scenelor concertistice internaţionale.
Tags: Fundatia Calouste Gulbenkian, ICR Lisabona, Razvan Suma, Stefan Horvath, Toma Popovici