Dan Predescu. O MIE ŞI UNA DE MORŢI (18)

<< În contextul prezentării știrii legate de asteroidul DA14, care trece vineri pe lângă Terra, prezentatoarea Deb Feyerick l-a întrebat pe un invitat dacă asteroidul a fost atras spre Terra de încălzirea globală. Nimeni nu se așteaptă ca prezentatoarele TV să fie experte în știință, însă inepția debitată de prezentatoarea TV i-a îngrozit pe internauți. * Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/intrebarea-stupida-adresata-de-o-prezentatoare-cnn-unui-invitat_1114403.html#ixzz2L9iEWZwK >>

…Păi, fiindcă tot veni vorba, să vă spun eu cum am ajuns să renunț la serviciile unei colege “jurnaliste”. Asta se întâmpla prin 1997, la defuncta agenție de știri ARPress (à propos, și ziarul România liberă, căruia îi aparținea zisa agenție, e, de aproape un an, în faliment).

Eram, acolo, unul dintre redactorii-supervizori, adică dintre cei care făceau toaleta gramatical-redacțională a buletinelor de știri ale prăvăliei, respectiv traducându-i adesea în limba română pe mai tinerii mei colegi. Una dintre aceștia s-a propus, la un moment dat, să traducă și ea din știrile France Presse pe care le preluam în rubrica Externe (chestia asta se plătea suplimentar, ceea ce nu era de neglijat, date fiind salariile pe sponci de acolo). După vreo două zile, însă, am rugat-o să nu se mai ocupe de asta: scrisese, într-o relatare despre NASA, că “satelitul a recuperat naveta spațială“.

Pentru cititorii cu mai puțină imaginație plastică: asta înseamnă să spui “glonțul a tras o pușcă“ în loc de “pușca a tras un glonț“.

Tags:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.