VECHI: studiul asupra rentabilităţii industriilor copyright-ului

studiu-contributia-industriilor-creative

Vechi - şi mai ales, uitat. Şi ocolit cu mare prudenţă de toată suflarea oficială, la fel ca multe alte informaţii publice şi chiar acte normative după care-i arde buza contribuabilului-alegător-telespectatorului, pe scurt, Cetăţeanului Turmentat.

Pentru a risipi orice nedumerire, reamintesc că textul integral al acestui studiu a fost pus la dispoziţia celor prezenţi în cadrul conferinţei de presă ocazionate de lansarea sa, la 18 februarie 2009.

Aceea a fost o lansare, să-i zicem aşa, intimă. Publică - şi nu prea.

*

La fel de intim era şi aşa zisul Buletin Informativ al ORDA, a cărui realizare o coordonam - şi în al cărui cuprins am pomenit despre eveniment cam în aceşti termeni :

<< Miercuri 18 februarie 2009, la sediul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional s-a desfăşurat conferinţa dedicată lansării oficiale şi prezentării rezultatelor studiului Contribuţia economică a industriilor bazate pe copyright în România.

Realizat de Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii la iniţiativa Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, cu asistenţa financiară şi expertiza Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale şi a Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, studiul evidenţiază contribuţia importantă a sectorului creativ la Produsul Intern Brut (PIB), la piaţa muncii, la balanţa de export/import a bunurilor culturale din România. >>

*

În ce o priveşte, massmedia a prezentat astfel evenimentul:

<< Artiştii aduc bani buni la buget

Industriile bazate pe copyright, printre care televiziunea, radioul, editarea de carte, publicitatea, cinematografia, au contribuit cu 5,55% la PIB-ul României în anul 2005, potrivit unui studiu lansat de Ministerul Culturii şi Oficiul pentru Drepturile de Autor, ce a analizat perioada 2002-2005. >>

COTIDIANUL, 18.02.2009

Material preluat de http://stiri.rol.ro/Artistii-aduc-bani-buni-la-buget-196377.html

<< Industriile creative, aport crescut la PIB

Lansarea primului raport statistic naţional dedicat industriilor creative, “Contribuţia economică a industriilor bazate pe copyright în România”, a arătat că, în timp ce SUA a obţinut 11,97% din PIB din câştigurile cumulate ale acestuia, Ungaria, 6,67, Singapore, 5,67%, Canada, 5,38%, ţara noastră a obţinut 3,75% (în 2002). Raportul scos sub egida ORDA a mai detaliat că, în intervalul 2002-2005, venitul total obţinut din aceste activităţi a crescut de la 3,75% la 5,55% – consecinţă a creşterii economice accelerate a acelei perioade şi, totodată, a legii copyright-ului, care a început să funcţioneze mai bine. >>

ROMÂNIA LIBERĂ, 19.02.2009

Material preluat de http://www.ultimelestiri.com/industriile-creative–aport-crescut-la-pib-130122.html

*

Fiind convins că studiul în chestiune continuă să-i intereseze pe toţi cei implicaţi (şi la fel de convins că doar o mică parte dintre aceştia au auzit de existenţa lui), mi-am permis să îl postez aici.

Aştept opiniile lor.

În aceeaşi ordine de idei - ba chiar un pic mai devreme :

http://tcsf.blog.capital.fr/index.php?action=article&id_article=410227

Tags:

Comments are closed.